Breaking News

Wat is assertiviteit?

Wat is assertiviteit?

Veel mensen vragen zich af wat assertiviteit betekent, en of het een positieve of negatieve eigenschap is. De definitie van assertiviteit zoals die in de woordenboekbetekenis wordt gebruikt, is 'passieve zelfredzaamheid; een assertieve houding: verantwoordelijkheid nemen voor je eigen daden'. Het kan zijn dat wanneer u passief bent, u niet de volledige verantwoordelijkheid neemt voor uw daden, maar dit betekent niet noodzakelijk dat u een passief persoon bent. Vaak handelen we op manieren waarvan we ons misschien niet realiseren dat we passief zijn.

Wat is assertiviteit

Meestal hebben degenen die passief zijn ook minder zelfvertrouwen dan degenen die assertiever zijn . Als je van nature assertief bent, voel je je zelfverzekerd en krachtig in wat je doet. Hierdoor voelt u zich meer op uw gemak bij het delen van en het nemen van verantwoordelijkheid voor uw acties. Het is soms moeilijk om assertiever te zijn dan uw natuurlijke, passieve toestand, maar u kunt de assertiviteitsvaardigheden oefenen die u een zelfverzekerd gevoel geven, zelfs in uw niet-agressieve toestand. Initiatief nemen, op anderen afkomen, risico's nemen, creatief worden en voldoen aan uw behoeften om met anderen te communiceren, maken allemaal deel uit van uw assertieve stijl.

Als je ooit passief bent geweest en merkt dat je agressief bent, dan kun je assertief gedrag oefenen op vrijwel dezelfde manier als je zou leren om meer zelfvertrouwen te krijgen. Leer op anderen af te stappen, tegemoet te komen aan hun communicatiebehoeften en creatief te zijn. Passief en agressief zijn is natuurlijk, en als je leert omgaan met deze twee beste eigenschappen, zul je merken dat je veel gelukkiger bent in je leven!

Meer informatie op: Assertiviteit en Zelfvertrouwen Cursus